19. apríla 2016

BUDMERICKÝ KAŠTIEĽ

AHOJTE :)

Chodíte rady na výlety? Čo uprednostňujete viac? Prírodu, hory, more, kultúrne pamiatky?
Ja výlety (akékoľvek) milujem, či už sa týkajú prírody, kultúrnych pamiatok alebo len bezcieľneho spoznávania a objavovania nových miest (len tak sa túlať a prechádzať sa).
Inšpirácie na výlety hľadám väčšinou na internete, ale niekedy len zoberiem mapu a pátram.

Cez víkend bolo ideálne počasie a tak som naplánovala výlet do obce Budmerice (plánovanie a organizácia, to je moje). 
Budmerický kaštieľ
Budmerický kaštieľ
Budmerice, malebná obec nachádzajúca sa v okrese Pezinok, je známa najmä kaštieľom (cieľ nášho tripu), ktorý sa rozprestiera v krásnom a tichom prostredí anglického parku o rozlohe 40 ha.  

Obec Budmerice je od Bratislavy vzdialená necelých 40 km. Podľa www.google.maps.sk cesta autom trvá zhruba 50 minút. Keďže my auto nemáme, museli sme zvoliť iný druh dopravy. Do obce sa pohodlne, bez prestupovania, dostanete priamo autobusom, pričom cesta z Bratislavy trvá 1 hodinu. Nevýhodou hromadných prostriedkov je viazanosť na čas odchodu, preto odporúčam zistiť si čas odchodu autobusu vopred.

Vystúpili sme na zastávke, ktorá sa nachádzala na námestí. Miestna pani nám poradila najkratšiu cestu ku kaštieľu. Zo zastávky je to približne 1,5 km, takže je to skôr taká menšia prechádzka :)
Keďže hlad bol silnejší ako túžba po spoznávaní, navštívili sme odporučenú miestnu reštauráciu Kvak Restaurant & Bar (http://kvakrestaurant.webnode.sk/)- jedlo bolo chutné a ceny primerané.
Dobre najedený a s plnými bruchami sme pokračovali v našej ceste ku kaštieľu. Cesta sa nám trošku predĺžila, keďže je jar a všetky stromy sú tak krásne rozkvitnuté, bol by hriech ich neodfotiť.



Budmerický kaštieľ (tiež nazývaný aj Pálffyovský kaštieľ) je naozaj krásny. Je zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. Interiér aj exteriér kaštieľa je zrekonštruovaný, opravený a modernizovaný.
Budmerický kaštieľ
Budmerický kaštieľ

Od januára 2016 je možné navštíviť aj interiér kaštieľa. Vstupné pre dospelé osoby stojí 2 €, v cene je aj možnosť fotografovania. Počas komentovanej prehliadky (trvanie cca 20 minút) navštívite niekoľko miestností s dobovým nábytkom a krásnymi obrazmi. Aj keď ma nemilo prekvapilo, že je sprístupnených len veľmi málo miestností, za prehliadku to určite stálo ;)

Malá ukážka interiéru
Malá ukážka interiéru
Po prehliadke kaštieľa sme sa poprechádzali po okolitom parku. Priľahlé lúky sú ideálnym miestom pre oddych a rekreáciu, pre načerpanie nových síl a energie, ale aj pre piknik v prírode.
Mňa najviac očarila krásna príroda, ticho a kľud, ktorý v Bratislave len tak hocikde nenájdete.
Have some fun :D



You & Me 
V obci sa nachádzajú aj rybníky, ktoré sme už bohužiaľ nestihli navštíviť. Nevadí, aspoň máme dobrý dôvod na ďalšiu návštevu obce Budmerice :)

Chodíte rady na výlety?
Navštívili ste už Budmerický kaštieľ? Páčil sa Vám?

Pekný výlet prajem :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára