15. augusta 2016

BRNO

AHOJTE :)

V polovici Júla sme spolu s priateľom strávili predĺžený víkend v Brne, o ktorom bude dnešný post :) Nájdete v ňom moje odporúčania na miesta, ktoré ma zaujali a ktoré sa určite oplatí navštíviť.


V Brne sme strávili dokopy 4 dni, boli sme tam od štvrtka do nedele. Počasie nám bohužiaľ vyšlo zlé, bola dosť zima, skoro stále fúkalo a vo štvrtok a v sobotu večer aj pršalo. Počasie nás však neodradilo od spoznávania tohto krásneho mesta :)

Do a aj z Brna sme išli vlakom. Na cestu do Brna sme mali kúpené lístky vopred cez internet, za 6 € na osobu. Na cestu späť do Bratislavy sme lístky kúpené nemali (dopredu sme nevedeli, kedy presne pôjdeme) a tak sme si ich kúpili priamo na vlakovej stanici v Brne. Ostali sme však zarazení, pretože pre jednu osobu stál lístok 10,56 €, čo je v porovnaní so 6 € za cestu do Brna dosť veľký rozdiel.
Brno je od Bratislavy vzdialené okolo 120 km a tak nám cesta vlakom ubehla rýchlo (trvalo to len nejak 1,5 hod.).

Ubytovanie sme si rezervovali cez www.booking.com. Hľadali sme ubytovanie blízko k centru a za primeranú cenu. Nakoniec sme si vybrali Apartmány Brno (info TU), ktoré sa nachádzajú asi 10 min. pešo od centra. Je to ubytovanie priemerné, avšak na prespanie to bohate stačí. Jediné čo nám tam chýbalo bola TV, ale vystačili sme si s tabletom. Domáca pani bola milá, ochotne nám vždy všetko vysvetlila a poradila. Za pobyt pre dve osoby na 3 noci bez stravy sme platili 90 €, čo je naozaj výhodná cena. Ulica, na ktorej sa apartmány nachádzajú sa akurát prerábala, takže skoro ráno tam bol hluk. Pre nenáročných ubytovanie určite odporúčam ;)

Za štyri dni, ktoré sme v Brne strávili, sme sa snažili obehnúť všetko, čo sme si vopred naplánovali. Vytlačili sme si rôzne mapky, základné informácie o vstupnom a otváracích hodinách významných pamiatok a miest, a tak sme boli dopredu pripravení :)
Informačné materiály a mapky si môžete vopred pozrieť, príp. stiahnuť, TU alebo TU.


Asi jediná závažná vec, ktorá nás na Brne sklamala, bolo jedlo. Bohužiaľ, nejak sme sa nevedeli takmer nikde dobre najesť. 
Reštaurácií a podnikov je v centre mesta a bočných uličkách mnoho, stačí si len vybrať podľa toho, na čo máte chuť. My sme nejak nevedeli natrafiť na tú správnu s chutným jedlom. Na niektoré sme ale mali šťastie a najedli sme sa v nich naozaj dobre a za primerané ceny.
Spomeniem Vám teda tri reštaurácie, ktoré odporúčam navštíviť:
Vegalite je reštaurácia vhodná najmä pre vegánov a vegetariánov, čiže pre mňa ako stvorená :) Vchod do reštaurácie pripomína skôr vstup do slušnejšej krčmy a najskôr sme boli zmätení, či sme dobre trafili. Podnik je rozdelený na fajčiarsku a nefajčiarsku časť, my sme samozrejme zvolili nefajčiarsku. Najprv sme v tej časti boli samy, ale postupne sa začala zapĺňať a bolo tam naozaj plno. Podnik ponúka aj denné menu (od pondelka do soboty; polievka a druhé jedlo) za prijateľných 79 Kč. V jedálnom lístku nájdete rôzne druhy jedál- polievky, predjedlá, hlavné jedlá, dezerty. Jedlá sa pripravujú napr. z tofu, robi, zeleniny, sójového mäsa. 
Aj keď prostredie reštaurácie nepatrí medzi tie najlákavejšie, jedlo je tam naozaj výborné, chutné a za prijateľné ceny :)
Na túto reštauráciu sme narazili náhodne pri prechádzke mestom. Bola plná ľudí a tak sme sa ju rozhodli vyskúšať. Reštaurácia ponúka aj denné menu, na výber je z 5 jedál rôznych cenových kategórií. V jedálnom lístku nájdete polievky, klasické české jedlá (priateľ si dal tradičnú sviečkovú na smotane a pochutil si na nej), grilované jedlá, pochutiny k pivu, šaláty, dezerty. 
Odporúčam ochutnať pivo Bratřice, bolo naozaj výborné. Ceny sú podľa mňa také akurátne, jedlo je naozaj chutné, obsluha milá a rýchla.
Reštaurácia sa nachádza pod Katedrálou sv. Petra a Pavla. Reštaurácia ponúka aj denné menu, v ktorom máte na výber zo 4 jedál (tri jedlá sú v cenovej kategórii 99 Kč a jedno jedlo je za 139 Kč). My sme si museli vybrať z denného menu, pretože v reštaurácii prebiehala úprava jedálneho lístku a nebolo tam na výber skoro nič. Priateľ si dal cestoviny s kuracím mäsom a špenátovo-syrovou omáčkou, ktoré boli naozaj dobré. Ja som si dala šalát- pôvodne bol s vyprážanými kúskami lososa (lososa sa snažím jesť minimálne), personál bol natoľko ochotný a lososa mi vymenili za parmezán a kúsky Eidamu.
Obsluha bola rýchla, milá a ochotná a jedlo lahodné a chutné. Za prijateľné ceny sa najete dosýta.

Čo navštíviť v Brne:
Hrad Veveří (https://www.veveri.cz/cs)
Plavba loďou po Brněnskej přehrade (http://www.brnenskaprehrada.cz/p_dopr_2.html)
Hrad sa nachádza asi 20 km od centra Brna, na skalnom brale nad riekou Svratky. Možno sa zdá, že hrad je od centra ďalej, ale pohodlne sa naň dostanete MHD (autobus č. 303), loďou po Brněnskej prěhrade alebo autom. Odporúčam plavbu loďou, je to pekný zážitok :)


Čo sa týka prehliadkových okruhov, na výber máte tri možnosti: areál hradu, I. okruh (základný) a II. okruh. Zarazilo nás, že hneď pri vstupe musíte zaplatiť 40 Kč za vstup do areálu, nikoho nezaujíma či idete len do areálu alebo aj na prehliadku hradu. Myslím si, že za vstup do areálu by mali platiť len tí, ktorí nechcú ísť na prehliadku hradu. My sme si zvolili II. okruh (boli sme na prehliadke len my dvaja- mali sme súkromnú prehliadku :D ), ktorý trvá 1 hod. a počas ktorého prejdete pivnice, podkrovia a rôzne zákutia hradu. Druhá vec, čo nás zarazila bolo tá, že sme predpokladali, že keď si zvolíme II. okruh bude zahŕňať aj miestnosti I. okruhu. To sme sa ale mýlili, pretože počas prehliadky I. a II. okruhu uvidíte a navštívite úplne iné miestnosti.


Celkovo sa nám prehliadku hradu aj hrad všeobecne páčil, je to naozaj monumentálne a pomerne veľké sídlo. Odporúčam prejsť aj celý areál hradu (už keď si za to zaplatíte).


Odporúčam si vziať zo sebou nejaké jedlo, pretože v areáli hradu sú síce dva bufety, ale jedlo tam jesť neodporúčam.
Na záver len skonštatujem, že hrad je síce zaujímavý a pekný, ale služby bohužiaľ pozitívne hodnotiť nemôžem. Hrad Veveří však určite navštívte, patrí k histórii mesta Brna a zažijete krásny výlet :)
 
Hrad Špilberk a park (http://www.spilberk.cz/)
Hrad Špilberk sme si nechali na posledný deň. V nedeľu nám konečne vykuklo Slnko a bolo teplo. Na hrad sa dostanete cez park, ktorý sa rozprestiera pod hradom (je to pekná prechádzka).

Pred areálom hradu nás privítala milá koza, ktorá žrala všetko zelené, čo jej prišlo do cesty. Vôbec sa nebála ľudí, asi je zvyknutá, že jej ľudia dávajú samé jedlo :D


Návštevníci hradu si môžu vybrať z viacerých možností prehliadok- kazematy, juhozápadný bastion a rozhľadňa. My sme boli navštíviť len kazematy a rozhľadňu.
Kazematy predstavujú systém dlhých chodieb, spoznáte bývalé väzenie a prejdete 4 chodbami.


Z rozhľadne máte krásny výhľad na celé Brno.
Na hrade sa konajú aj rôzne výstavy a kultúrne akcie, v lete aj letné kino.

Sady a parky 
(napr. Park Lužánky, Tyršův sad, Denisovy sady, Terasy pod Petrovem)

Katedrála sv. Petra a Pavla (http://www.katedrala-petrov.cz/index.php/cz/)
Kto sa nebojí výšok, určite odporúčam navštíviť, okrem interiéru katedrály, aj vežu, z ktorej je prekrásny výhľad na celé Brno. Sprístupnené sú aj krypty, ktoré sme my ale nenavštívili.
Krásny výhľad z veže Katedrály


Stará radnice (http://ticbrno.cz/cs/stara-radnice)
Stará radnice ponúka možnosť vyhliadky zo 63 m vysokej veže. V objekte je aj turistické informačné centrum a galéria, v lete sa dajú navštíviť historické sály. My sme boli len na veži, z ktorej bol taktiež krásny výhľad na Brno.
Výhľad z veže Starej radnice


Nová radnice
Nová radnice je v súčasnosti sídlom Magistrátu mesta Brno. Do vnútra sa síce nedostanete, ale budova je krásna aj zvonku.


Zelný trh (http://www.gotobrno.cz/zelny-trh)
Tak ako v minulosti, aj dnes slúži ako trhovisko. Nájdete tu stánky so zeleninou a ovocím od domácich producentov, kvetmi a koreninami. Trhovisko je otvorené denne, okrem nedele, do 18.00 hod.


Janáčkovo divadlo
Musím sa priznať, že viac ako budova samotného divadla ma zaujala fontána pred divadlom. Tak zaujímavú, krásnu, modernú, farebnú (keď sa začne stmievať) a upokojujúcu fontánu som ešte nikde nevidela. Vedela by som pri nej presedieť aj hodiny :D

Stále keď sme išli okolo nej (chvalabohu minimálne 2 x za deň, lebo sme to mali cestou na apartmány), museli sme sa pristaviť a pokochať sa. Krásna je cez deň, ale ešte krajšia večer keď zapadne Slnko- vtedy ju krásne vidieť a je pestrofarebná. Keď budete mať cestu okolo, určite sa pri nej aspoň na chvíľku zastavte :)







Náměstí Svobody
Je to hlavné námestie, ktoré sa nachádza v historickej časti Brna. Je obkolesené reštauráciami, podnikmi a obchodíkmi (my sme najčastejšie navštevovali Mc Donald). Nájdete tu morový stĺp, ktorý je pamiatkou všetkým obetiam morových epidémií.
Do pozornosti dávam aj tzv. Brněnský orloj, je to čierna kamenná plastika v tvare projektilu s hodinovým strojom vo vnútri. Určite si prečítajte informačnú tabuľku, kde máte presne vysvetlené ako tento hodinový stroj funguje (o zábavku a pracovanie mozgových závitov na plné obrátky budete mať určite postarané :D ).



Jakubské náměstí
Dominantou námestia je Kostol sv. Jakuba a Kostnice u sv. Jakuba. Určite nakuknite aj do kostola, jeho interiér je naozaj pekný.

Brněnské podzemí
Na Brněnské podzemí Vám odporúčam využiť akciu- za 300 Kč (cena pre dospelých) máte vstup do všetkých troch nižšie spomenutých objektov. Akcia platí v jeden deň, t.j. na akciovú vstupenku musíte v jeden deň navštíviť všetky tri objekty. Kostnicu a Mincmistrovský sklep môžete navštíviť kedykoľvek, do Labyrintu máte vopred určený čas prehliadky.
Nám sa najviac páčil Labyrint pod Zelným trhem :)
Ide o miesto, kde sú pochované obete stredovekých morových a cholerových rán a vojnových udalostí. Počet pochovaných sa odhaduje na viac ako 50 000. 
Komentovaná prehliadka sa koná každých 30 min.


Počas obhliadky sme prešli viacerými stredovekými chodbami, zákutiami a podzemnými skladmi. Dozviete sa zaujímavé informácie o skladovaní potravín v minulosti, o vývoji osvetlenia v podzemí, navštívite alchymistické laboratórium, starú vínnu pivnicu a historickú krčmu. Počas obhliadky si môžete na vlastnú kožu vyskúšať exponáty určené na mučenie a zakladanie ohňa pomocou kameňov. 
Obhliadka bola veľmi zaujímavá, podávaná aj vtipnou formou so zapojením účastníkov do výkladu. Určite odporúčam ;)

Počas jeho prehliadky máte možnosť vidieť expozície, ktoré sa týkajú razby mincí a mincí všeobecne, a to od stredoveku až po súčasnosť. Stihli sme dokonca aj komentovanú prehliadku, počas ktorej sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií.

Okrem týchto 3 podzemných objektov je možnosť navštíviť aj Kryt 10-Z a Exkurziu v kolektorech. Kolektory sú sprístupnené len v utorky a v prvú sobotu v mesiaci. Kryt je otvorený každý deň, okrem nedele, do 18.00 hod.

Keď bude príležitosť, určite do Brna ešte pôjdeme. Nielen preto, že je tam niekoľko miest, ktoré sme nestihli navštíviť (napr. ZOO Brno, Arboretum Mendelovy univerzity, Botanická zahrada Masarykovy univerzity), ale aj preto, že Brno je naozaj krásne, plné historických budov, krásnych zákutí, parkov, sadov a historických pamiatok :) Toto mesto ma jednoznačne očarilo a zanechalo vo mne mnoho nezabudnuteľných spomienok a krásnych dojmov :)
Mahenovo divadlo
Evanjelický chrám Jana Amosa Komenského (tzv. Červený kostol)

Ako trávite leto Vy? 
Ktoré mestá / miesta ste navštívili?

Krásne leto Vám želám :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára