17. júla 2017

Viedeň - Wien - Vienna

AHOJTE :)
Ako prázdninujete, dovolenkujete? My sme sa v sobotu vrátili domov po týždňovej dovolenke v Štúrove a ja mám konečne chvíľku času sadnúť si k počítaču a spísať Vám tento článok, ktorý som plánovala síce skôr, ale bohužiaľ mi to časovo nevyšlo. Na jednodňovom výlete vo Viedni sme boli už pred dvoma týždňami, ale snáď mi odpustíte, že článok vychádza až teraz (lepšie neskôr, ako nikdy). Ale vynahradím Vám to množstvom fotiek a odporúčaní na krásne miesta a pamiatky😘

Doprava
Z Bratislavy je to do Viedne viac-menej kúsok, či už autom alebo autobusom. Ako viete, my auto zatiaľ nemáme, takže sme išli autobusom Slovak Lines a vďaka tzv. horúcim lístkom, sme za jednu cestu pre osobu platili len 1€. Lístky sme si síce rezervovali už dosť v predstihu v máji, ale "kto šetrí, má za tri"😃. Cesta bola pohodlná a ubehla rýchlo.

Stravovanie
Nejaké jedlo a pitie sme si zobrali so sebou, niečo sme kúpili priamo na mieste keď nás chytil hlad. Vo Viedni je množstvo reštaurácií, ale nám prišli pomerne drahé. Obed sme si dali v miestnych stánkoch-ja som mala falafel so zeleninou v žemli a priateľ čínske rezance s kuracím mäsom. Obed sme si vychutnali na lavičke v parku a vôbec nám nechýbal žiadny drahší obed v reštaurácii. Vyskúšali sme aj viedenský McDonald´s, ktorý má trochu odlišnú ponuku občerstvenia ako naše slovenské. Takže je len na Vás, či si doprajete lepší obed v miestnej reštaurácii alebo sa uskromníte s ponukou jedál v stánkoch.

Čo vidieť
Celý čas sme vo Viedni chodili pešo, MHD sme nevyužili vôbec. Mali sme premyslenú trasu z autobusovej stanice po najznámejších pamiatkach a tak sme len chodili, objavovali a kochali sa krásami Viedne. Keď sme už obišli všetko, čo sme chceli, len tak sme sa túlali kam nás nohy zaviedli.
V interiéri viacerých pamiatok sme neboli, v prvom rade nebol na to čas a v druhom rade sme toho chceli prejsť a vidieť čo najviac.

Zámok Belvedere (Belvedere Museum Wien- Kunstgalerie und Weltkulturerbe)

Prírodovedecké múzeum (Naturhistorisches Museum)
Umeleckohistorické múzeum (Kunsthistorisches Museum)
Múzeá sa nachádzajú presne oproti sebe na Námestí Márie Terézie, medzi nimi sa týči socha Márie Terézie. My sme vošli len do vstupnej haly, ale samozrejme si môžete prezrieť aj výstavy a expozície oboch múzeí.

Rakúska národná knižnica (Österreichische Nationalbibliothek) 

Budova Rakúskeho parlamentu (Republik Österreich Parlament)

Viedenská radnica (Wiener Rathaus)

Hofburg (Sisi Museum)

Dóm sv. Štefana (Stephansdom)

Pamätník padlým sovietskym vojakom (Heldendenkmal der Roten Armee)

Uličky a zákutia (tam, kde nás nohy zaviedli)

Parky

Kostoly


Viedeň je nádherná, krásna, dychberúca, očarujúca, historická a všade kam sa pozriete objavíte niečo monumentálne a magické.
Vo Viedni sme dokopy strávili 10 hodín, počas ktorých sme videli tie najznámejšie pamiatky a stihli sme všetko, čo sme mali naplánované. Vkuse sme chodili približne 9 hodín, a tak si viete predstaviť, ako nás neskutočne boleli večer nohy😄 Ale neľutujem to, veď nohy sa zahojili a preboleli, ale spomienky a nádherné fotky nám ostanú navždy.
Určite to nebola posledná návšteva Viedne, pretože najbližšie by sme určite chceli zavítať do Zámku Schönbrunn, na ktorý sme už nemali čas. Budem rada, ak mi do komentárov napíšete, čo by som vo Viedni mala ešte jednoznačne navštíviť a vidieť😍


Ktorá z pamiatok Vás očarila najviac?
Čo sa Vám najviac páči na Viedni?

Majte sa krásne❤

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára