21. augusta 2018

MIKULOV

Leto sa síce už blíži ku koncu, ale počasie je zatiaľ stále teplé a slnečné, tak prečo ho nevyužiť na predĺžený víkend na južnej Morave v krásnom mestečku Mikulov? A ak to náhodou nestihnete do konca letných prázdnin, pevne verím, že nás v Septembri čaká babie leto ... A ešte k tomu je začínajúca jeseň obdobím vinobrania🍷 a práve na Morave sú veľmi chutné vínka. Ja Vám v dnešnom článku ukážem krásy Mikulova a je už len na Vás, či sa ich vyberiete preskúmať Vy samy😉.

Ubytovanie
Výber ubytovania🛏 v Mikulove je bohatý a určite nebudete mať problém nejaké nájsť. My sme ubytovanie hľadali cez Booking a zvolili sme Penzión Na Kapucínské, ktorý otvárali len v marci tohto roku, takže ešte voňal novotou.
Výhodou ubytovania bola predovšetkým jeho poloha, bol priamo v bočnej uličke na námestí, bolo tam ticho a kľud. V penzióne sú len štyri 2-posteľové izby, takže ani susedov sme nemali veľa, nikto nerobil hluk a každý mal viac súkromia. Súčasťou penziónu je aj spoločná kuchynka, kde si môžete čokoľvek ukuchytiť alebo kedykoľvek uvariť kávu alebo čaj. Jedinou malou nevýhodou boli malé okná, cez ktoré ledva prenikal vzduch a keďže sme tam boli v extra horúčavách, bolo to na nevydržanie🔥.

Reštaurácie & kaviarne
Reštaurácie🍴 a kaviarne🍰 sme mali vopred vytypované na základe recenzií z netu. A skutočne sme boli so všetkými spokojní, dobre sme sa v nich najedli, posilnili či zamaškrtili. Z vlastnej skúsenosti Vám môžem odporučiť tieto reštaurácie:
Sojka & Spol. Restaurant (chutné jedlá nielen pre mäsožravcov, ale aj pre vegetariánov)
Hotel Tanzberg (netradičné, ale aj tradičné výborné jedlá, na ktorých si jednoznačne pochutíte)
Café Bárta (ideálne miesto na posedenie pri lahodnom vínku, aj s krásnym výhľadom na zámok)
Café Dolce Vita (útulná kaviarnička, kde sme si pochutnali predovšetkým na výbornom vínku)
Bistro KUK (krásne bistro, v ktorom si pochutíte na báječných raňajkách, kávičke či koláčikoch)

Čo vidieť a navštíviť
Mikulov je nádherné historické mestečko, ktoré Vám okrem cyklotrás a krásnej prírody ponúka aj architektonické pamiatky. Návšteva mestečka je preto vhodná nielen pre milovníkov cykloturistiky, turistiky, ale aj pre nadšencov histórie. Mňa okrem monumentálnych historických pamiatok zaujala aj krásna príroda. Čo by ste pri návšteve Mikulova nemali podľa mňa vynechať sa dozviete práve teraz ... Na ceste naprieč Mikulovom Vás víta sprievodkyňa Lucia, pohodlne sa usaďte, prehliadka sa práve začína ...

Historické námestie
Cez námestíčko sme prechádzali každý jeden deň, pretože sa cezeň dostanete na každý smer. Je väčšinou plné ľudí, ktorý si vychutnávajú atmosféru mesta a oddych v okolitých kaviarničkách a reštauráciách. Nachádzajú sa tu krásne domčeky, studňa a morový stĺp (súsošie Najsvätejšej trojice).

Zámok Mikulov
Dominantou mesta je zámok🏰, ktorý je postavený na skalnom útese a tak je neprehliadnuteľný, pretože sa vyníma nad mestom. Zámok dvakrát vyhorel a do dnešnej podoby bol opravený v 50. rokoch.
V súčasnosti je otvorený pre verejnosť a návštevníkom ponúka prehliadky jeho interiéru. Ja Vám odporúčam základný okruh, počas ktorého navštívite komnaty a sály zámku a dozviete sa zaujímavé fakty z jeho histórie.
Určite navštívte aj zámockú knihovňu📚, v ktorej je uložených okolo 11 000 knižných zväzkov a zámockú pivnicu, v ktorej sa nachádza obrovský vínny sud s objemom vyše 100 000 litrov.
Prístupná je aj veža, z ktorej je prekrásny výhľad na celý Mikulov a jeho okolie a krásna zámocká záhrada🌹, ktorá je ako stvorená na oddych.
Krásnu a romantickú prechádzku ponúka aj okolie zámku, tak ho určite nevynechajte😘.
Zámok je krásne vysvietený aj večer, nepremeškajte príležitosť sa naňho vynadívať aj po tme⭐🌛.

Hrobka Dietrichsteinovcov
Nachádza v dolnej časti historického námestia, pôvodne bola kostolom, ale v súčasnosti sú v nej uložené pozostatky rodiny Dietrichsteinovcov💀. Počas prehliadky uvidíte vyše 40 rakví, od najmenších po najväčšie, od jednoduchých po ozdobené, od starších po novšie. Bol to zvláštny pocit prezerať si rakvy, v ktorých sú uložené telesné pozostatky😳, ale popravde sme nevedeli, čo nás počas prehliadky čaká.

Jaskyňa na Turoldu
Na severnom okraji mesta sa rozprestiera prírodná rezervácia, súčasťou ktorej je aj jaskyňa🦇. Cesta k jaskyni vedie cez geopark🌲🌳, kde môžete spoznať niekoľko druhov hornín a obdivovať krásy prírody. Prehliadka jaskyne trvá približne hodinu, počas ktorej sme sa dokonale schladili od vonkajších horúčav. V jaskyni prevláda kalcitová výzdoba, ktorá mi pripomínala morské koralové útesy.

Kostol sv. Václava
Kostol⛪ sa nachádza v blízkosti námestia a vďaka svojej výške ho určite neprehliadnete. Vstup do kostola je voľný, ale samozrejme môžete kostolu darovať malý príspevok na jeho chod. V kostole najviac zaujme oltár, orgán a zdobený strop. Pod kostolom je umiestnená kostnica, do ktorej sa môžete ísť taktiež pozrieť.

Kozí Hrádek
Ide o vyhliadkovú vežu, ktorá v minulosti slúžila na kontrolu strategických ciest a na zabezpečenie ochrany mesta. Z vyhliadkovej veže je nádherný výhľad na Mikulov a jeho okolie. Vyhliadková veža je otvorená vtedy, ak na jej vrchole vanie biela vlajka.

Svatý Kopeček
Ďalšou dominantou mesta je Svatý kopeček, ktorým vedie krížová cesta a na ktorom sa nachádza niekoľko kaplniek, kaplnka sv. Šebestiána, zvonica a kaplnka Božieho hrobu. Na samotný vrchol Svatého kopečku sa dostanete krížovou cestou, pričom výstup nie je vôbec náročný a ja som ho zvládla aj v sandáloch. Na samotnom vrchu Vás čaká prekrásny výhľad na celé mesto a okolie.
Odporúčam sa poprechádzať po celom okolí Svatého kopečku, sú tam krásne zákutia, výhľady a pekná príroda. Zo Svatého kopečku sa dá po lesnej cestičke dostať k vyhliadke, z ktorej je výhľad na lom.

Lom na Janičově vrchu
Ide o prírodnú pamiatku, ktorá je dnes využívaná predovšetkým ako prírodné kúpalisko. Bohužiaľ sme so sebou nemali plavky a tak sme si len trochu ovlažili nohy. Malá pikoška k lomu ... nezdá sa Vám známy? Kto videl film Čiara, určite si spomenie na scénu, ktorá sa tu natáčala.

Židovská synagóga
K mestu Mikulov sa viaže veľmi bohatá židovská história a mesto bolo významným centrom moravských židov. Dokonca mali židovskú štvrť s vlastným starostom, niekoľko synagóg a modlitební. Jedinou zachovanou modlitebnou je Horná synagóga, v ktorej je pre návštevníkov umiestnená expozícia o židovskej vzdelanosti na Morave.

Židovský cintorín a obradná sála
V obradnej sále, ktorá je vstupom na židovský cintorín, je inštalovaná výstava o histórii mikulovskej židovskej štvrti a o cintoríne.
Židovský cintorín patrí medzi najvýznamnejšie a najväčšie židovské cintoríny v Čechách. Nachádza sa tu okolo 4000 náhrobkov, pričom niektoré pochádzajú zo 17. storočia. Bol to pre mňa zvláštny pocit prechádzať sa po cintoríne, ale aj táto časť histórie patrí do našich dejín.

Popri prechádzke Mikulovom môžete obdivovať aj krásne historické domčeky a rozkošné brány rodinných domov.

Ako Vás očarilo toto krásne historické mestečko?
Ktoré pekné mesto ste naposledy navštívili Vy?

Majte sa krásne❤

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára